Blog

Vesti, inspiracija i saveti

Koji je najbolji programski jezik za početnike?

Koji je najbolji programski jezik za početnike?

19.02.2019 Marko Tadic

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje početnici u programiranju pitaju. Pa šta je na vama da uradite (ako ste početnk) kada vam ovo pitanja padne na pamet.

Naravno prvo što ćete uraditi jeste da pitate Google, ili da postavite pitanje na nekom forumu ili da pitate vaše prijatelje i poznanike koji su programeri.

Koji odgovor najčešće dobijate? Svako od njih predlaže njihov omiljeni programski jezik za početak ili onaj jezik u kom su oni krenuli da uče programiranje.

Ovo može da vas učini još više zbunjenim, zato što nisi dobilo/la isti odgovor od svih. Pa, ko je u pravu?

Svi i niko :)

Svaki (bitniji) programski jezik može (eventualno) da vam donese posao. Takodje kada ste profesionalni programer morate da se nosite sa više različitih programskih jezika. Niko ne zna samo jedan ili radi u samo jednom jeziku.

Umesto učenja samo jednog programskog jezika, treba da naučimo celokupan koncept programiranja. Koncept il osnove koje se primenjuju u svim (ili skoro svim) programskim jezicima. Kada naučite osnove, biće mnogo lakse da se prebaciti sa jednog na drugi različiti jezik. . U redu, i sada dolazimo do sledećeg pitanja: Koji jezik je najbolji da naučim ove osnove i koncepte programiranja?

Naše mišljenje: Kreni sa Python-om.

Pitaš se zašto? Uglavnom zato što je jednostavniji i ima čistu sintaksu.

Ja sam naučo dosta početnika kako da programiraju i ako bih koristio jezik poput JavaScripta, mnogo vremena bi bilo izgubljeno baveći se nedostatkom zareza i zagrada, umesto da se smo se fokusirali na osnove programiranje.

Zasto ne HTML & CSS?

HTML & CSS su sjajni jezici za početak vaše karijere u programiranju, ali oni nisu programski jezici. CSS je stilski jezik dok je HTML opisni jezik. Ova dva jezika su sjajan način da se upoznate kako pisanje koda izgleda i ja vas ohrabrujem da naučite HTML & CSS, ali ako želite da naučite da programirate, krenite sa Python-om.

Prijavi se na naš newsletter!